Brystreduksjon

Store og tunge bryster kan virke hemmende på fysisk aktivitet samt gi nakke- og skuldersmerter. Brystreduksjon gir deg lettere, rundere og høyere bryster med en finere fasong.

Brystreduksjon

Brystreduksjon er en kirurgisk metode for å fjerne hud og brystvev for å gjøre brystene lettere. Samtidig løftes brystene til en høyere posisjon.

Om brystreduksjon

Noen kvinner er plaget med tunge bryst og smerte i skuldre og nakke. Store bryster kan også skape funksjonelle problemer i forbindelse med jogging og lignende samt vanskeligheter med tilpasning av Bh. Andre synes brystene rett og slett er for store og synes ikke de harmonerer med kroppen forøvrig.

Nakke/ skuldersmerter: Når det gjelder nakkesmerter kan dette ha mange årsaker, som f.eks. prolaps i nakken eller slitasjeforandringer i virvelsøylen. Mange kvinner med små bryster har også nakkesmerter. Det kan være vanskelig entydig å bestemme før operasjonen om nakkesmerter skyldes tunge bryster. Det kan være nødvendig med annen medisinsk utredning på forhånd for å kartlegge årsaken til nakkesmerter. Mange pasienter kommer og forteller om at smertene lindres ved at de selv avlaster tyngden fra brystene ved å løfte brystene og holde de i en høyere posisjon. Den følelsen man da får kan på mange måter ligne på det man opplever etter en brystreduksjon. Denne ”testen” kan gi en viss sikkerhet for at en de plagene man opplever vil reduseres ved en brystreduksjon.

Sideforskjeller: Ingen har to identiske bryster, men mange ganger er sideforskjellene små. Mange har ikke lagt merke til disse sideforskjellene, men ved nøyere undersøkelse i forbindelse med planlegging av operasjonen registreres disse forskjellene. Det mest vanlige er størrelsesforskjell på brystene, men høyden på brystvorten og plassering av folden under brystet kan også være forskjellig mellom de to sidene. Det vil også være noe sideforskjell på brystene etter operasjonen. Er det tydelig forskjell i størrelse eller plassering av brystvorten på forhånd, vil man forsøke å korrigere dette. Ved veldig store bryst kan det være vanskelig å se noen åpenbar sideforskjell på forhånd, mens man etter operasjonen vil føle at brystene har ulik størrelse til tross for at det under operasjonen ble fjernet like mye vev fra begge sider. Noen ganger henvender pasienten seg pga. omfattende sideforskjell. Dette kan skyldes unormal brystutvikling i forbindelse med pubertet eller som følge av tidligere operasjoner, f. eks. i forbindelse med brystkreft. Da kan det være aktuelt å utføre brystreduksjon kun på den ene siden.

Vekt: Brystene forandrer seg med kroppsvekten og ved graviditet. Det anbefales ikke at man gjennomgår denne operasjonen før man har en stabil vekt (6 mnd) og ikke planlegger flere graviditeter. Dersom du går vesentlig ned i vekt etter en brystreduksjon vil du oppleve at brystene blir slappere og får en mer hengende fasong. Dersom du planlegger å slanke deg mye bør du gjøre dette før du kommer til undersøkelse og operasjon.Det er ikke anbefalt å gjennomgå denne operasjonen dersom du har kroppsmasse indeks over ca 30. Kroppsmasse indeks finner du ved å dele kroppsvekten din på høyden i meter ganget med seg selv. (Eks. vekt 70 kg, høyde 1.65 gir 70 / (1.65 x 1.65 ) )= 25,7. Årsaken til dette er at ved høyere kroppsmasseindeks er det øket risiko for tilhelingsproblmer, dvs. at sårene gror dårlig. Dette kan også øke risikoen for infeksjoner, stygge arr og harde klumper i brystene etter operasjonen.

Amming: Man bør også vente 6 mnd. etter avsluttet amming. De aller fleste mister evnen til å amme etter brystreduksjon. I forbindelse med svangerskap kan en oppleve brystspreng og noe sekresjon fra brystvorten, men melkeproduksjonen vil hos de aller fleste være betydelig nedsatt.

Arr: Arrenes plassering vil alltid bestå av et sirkulært arr omkring brystvorten og et arr som går ned mot folden under brystet. Hos de aller fleste vil det også være et arr i folden under brystet. Ved mindre reduksjoner kan det være aktuelt å benytte såkalt vertikal teknikk. Dette medfører at det ikke blir noe arr i folden under brystet. Derimot kan det bli et utstående område i folden under brystet rett nedenfor det vertikale arret. Dette området vil oftest bli mindre fremtredene i løpet av 3-6 måneder, men noen ganger består hevelsen og det kan bli nødvendig med en mindre korreksjon. Fordelen med denne teknikken er at den kan gi en bedre fasong på brystet samt at arrene blir kortere. Alle arr vil kort tid etter operasjonen være røde. Dette er normalt. I løpet av 3-12 mnd. blekner de og vil etter hvert bli hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men med moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på brystene fremstå som bleke streker. I folden under brystet er huden noe tykkere enn øvrige deler av brystet og her kan arret derfor bli noe tykkere. Følelsen til brystvortene kan bli nedsatt permanent eller forbigående.

Tidligere brystoperasjoner: Dersom du har gjennomgått bryst operasjoner tidligere kan det være nyttig om du har kopi av journalen din slik at vi kan tilpasse en evt. ny operasjon i forhold dette.

Resultat: I forbindelse med forundersøkelsen bruker vi mye tid på å kartlegge dine forventninger til resulatet. Dette innebærer også å kartlegge hvilken størrelse du ønsker deg etter inngrepet. De fleste opplever en reduksjon på ca 2 cup størrelser, men dette er svært individuelt. Vi forsøker i størst mulig grad ta hensyn til dine ønsker, men det foreligger ingen eksakt metode som kan garantere en gitt cup størrelse. Dette skyldes mange forhold, men det viktigste er at ”cup” begrepet er svært unøyaktig. ”Cup” størrelse varierer med livvidde og produsent. I forbindelse med inngrepet vil både fasongen og størrelsen endres. Det mørke, pigmentert området omkring brystvorten (”Areola”) reduseres og plasseres i riktig høyde, huden strammes opp, størrelsen reduseres og brystet får en ”yngre” og mer struttende fasong.

Før operasjonen

Mammografi: Kvinner over 40 år må ha vært til mammografi undersøkelse innen siste 6 mnd. før operasjonen. Dersom det er mange i nær familie som har fått brystkreft kan det være aktuelt med mammografi evt. ultralydundersøkelse også hos yngre kvinner. Du kan få henvisning til dette av fastlegen din eller i forbindelse med forundersøkelsen ved vår klinikk.
Tobakk: Du må ikke bruke nikotin (tobakk, snus, e-sigaretter, nikotin tyggegummi) 4 uker før og 4 uker etter inngrepet. Årsaken til dette er at nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden. Nedsatt blodsirkulasjon øker risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr, harde klumper i brystvevet og redusert følsomhet i brystvorten.

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon mot å utføre dette inngrepet. Gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan medføre at det er risikabelt å bli operert. Dette vil avklares i samråd med anestesilegen. Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 14 dager før. Marevan 3 dager før- dette må du ta opp med kirurgen). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen. Unngå også A,D, E- og K-vitamin. Ta foreskrevet antibiotika kvelden før inngrepet og om morgenen. Ta gjerne på deg løstsittende, vide klær, gjerne genser med glidelås.

Operasjonsdagen tar du en dusj og vasker hals-, kropp- og armhuleområdet med Hibiscrub såpe. Du må ikke smøre deg med fuktighetskrem eller bruke sminke og neglelakk. Ørepynt, smykker og piercing må fjernes. Ta gjerne på deg en løstsittende, vide klær. Du må være fastende minst 6 timer før operasjonen. Det vil si at du ikke kan drikke eller spise i dette tidsrommet. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som klinikken har gitt deg med litt vann, inntil 2 timer før. Er du redd for sprøytestikk, kan du legge på Embla krem (bedøvelseskrem som fås kjøpt på apoteket) hjemme i hver albueregion.

Operasjonen

Operasjonsdagen møter du fastende, kirurgen vil markere operasjonsområdet og evt ta bilde av operasjonsområdet dersom dette ikke er gjort tidligere. Vi går så sammen til operasjonsavdeling der du vil møte operasjonsteamet som består av narkoselege, narkose sykepleier og operasjonssykepleier.

Operasjonen foregår i en kombinasjon av lokalbedøvelse og dyp søvn eller i full narkose. I begge tilfeller legges det inn en liten plastnål plassert i en blodåre på håndbaken eller i albuefolden. Før operasjonen vil du få beroligende medisiner via denne nålen. Deretter vaskes operasjonsområdet med desinfiserende væske og dekkes med sterile duker. Operasjonen foregår ved at brystvorten omplasserers til ny posisjon og at overflødig hud og kjertelvev fjernes. Huden lukkes med sting som forsvinner av seg selv. Til slutt legges det på kirurgisk tape, bandasjer og en BH. Operasjonen varer ca 2 timer, deretter vil du være på oppvåkningsavdelingen ca 1-2 timer. Når du føler deg i form til hjemreise vil du bli utskrevet fra avdelingen. Det er viktig at du har avtalt med noen som kan komme å hente deg, vi fraråder at du reiser hjem uten tilsyn. Første døgnet etter operasjonen anbefaler vi at du oppholder deg ikke mer enn 2 timers kjøreavstand fra klinikken. Selv om risikoen for blødninger er liten samt at disse som regel vil være selvbegrensende, kan en blødning medføre stort ubehag og det er ønskelig å behandle disse så snart som mulig.


Etter operasjonen

Etter operasjonen er sårene dekket med kirurgisk tape. Utenpå denne tapen er det absorberende bandasjer. Disse kan fjernes etter 2 -3 dager og man kan da dusje. Den indre kirurgiske tapen lar man sitte på. Noen ganger legges det i dren i forbindelse med operasjonen. Dren er tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret. Dette gjøres dersom det øket tendens til blødning fra brystvevet, og hensikten med disse er at det skal fjerne sårvæske og blodrester fra operasjonsområdet. Dersom det er lagt inn dren kan disse som regel fjernes etter 1-3 dager. Bor du langt unna er det mulig fastlegen din kan hjelpe deg med dette. Dette er i så fall noe du må avtale med vedkommende.

En brystredusjon er vanligvis ikke veldig smertefullt. Mange er i fin form kun etter noen få dager. Vi anbefaler likevel at du har mulighet til å ta det med ro i de første 2 ukene, eventuelt lengre dersom du har en fysisk tung jobb. Det er viktig at du unngår armbevegelser og løft som øker smertene i operasjonsområdet. Kjenn etter hva som er vondt og forsøk å unngå aktiviteter som øker smertene i operasjonsområdet. Jogging bør du vente med til minimum 4 uker etter operasjonen, evt. lenger dersom det er ubehagelig. Mødre med små barn bør ha mulighet for avlastning i 1-2 uker etter inngrepet. Brystene vil være hovne og gjerne misfarget etter operasjonen og dette varer i 2-3 uker. Brystene vil gjerne være struttende de første månedene, men etter en stund siger de sakte noe ned igjen. Bruk sports-BH i 6 uker etter operasjonen. Ikke bruk BH med spiler. Unngå direkte sol på arrene inntil de har blitt hvite og bruk kirurgisk tape de første 3 månedene for å få penest arr. Noen reagerer etter hvert med hudirritasjon på den vanligste typen tape som benyttes. Da kan det være hensiktsmessig å bytte til annen type tape, f. eks. silketape, allergivennlig tape eller silikon tape.

Sykemelding:De fleste brystreduksjon gjøres på bakgrunn av medisinske/ fysiske forhold. Du vil da ha krav på sykemelding. Varigheten på sykemelding er avhengig av hva slags arbeid du har, men 2-4 uker kan være nødvendig. Ved kosmetisk motiverte operasjoner har man ikke krav på sykemelding.
Kontroller: Det vanlige er at pasienten kommer til en sårkontroll ved klinikken 5-7 dager etter operasjonen. Eventuelt tidligere dersom Det er lagt inn dren. alt er normalt er neste rutinekontroll 3-4 mnd etter dette.

Komplikasjoner - bivirkninger

Blødning er sjeldent (1/200) og vil arte seg ved at brystet på den ene siden blir veldig hovent. Dersom dette inntreffer skjer det vanligvis kort tid (6-8 timer) etter operasjonen. Det krever reoperasjon. Sluttresultatet vil vanligvis ikke bli påvirket av dette.
Infeksjoner etter brystreduksjon er uvanlig. Typisk for infeksjoner er at de inntreffer 5-10 dager etter operasjonen. Symptomer på infeksjon er økende hevelse og smerter, rødhet i huden, generell sykdomsfølelse, evt. feber, frysninger og evt. økende væsking fra sårkantene. For å redusere risikoen for dette forbehandles alle med antibiotika. Dette gis som en engangsdose før operasjonen. Skulle det oppstå en infeksjon vil behandling med antibiotika ofte være nok. Noen ganger oppstår det små sår svarende til området i brystfolden dvs. i "krysset" under brystet der to sårlinjer møtes. Årsaken til dette er at blodsirkulasjonen til huden er nedsatt i dette området. Får du dette bør du ta av tapen, vask rent med Pyrisept eller Klorhexidin 1%, legg på en vaselinkompress, for eksempel Jelonet og en liten bomullskompress oppå denne. Ikke tape i dette området før det har grodd helt.
Endret følelse: Følsomheten i brystvortene vil ofte være redusert etter en brystreduksjon. Enkelte mister følelsen helt. Noen opplever at mye av følelsen kommer gradvis tilbake, men dette kan ta lang tid.
Nedsatt blodsirkulasjon: I sjeldne tilfeller kan man få nedsatt blodsirkulasjon til brystvorten. Det dannes da et sår og pigmentet rundt deler av brystvorten kan bli lysere.
Harde klumper innvending i brystene er ganske vanlig umiddelbart etter operasjonen. Som regel skyldes dette små ansamlinger med levret blod. Disse normaliseres i løpet av de første månedene. Noen ganger kan det oppstå harde områder som ikke mykner. Dette skyldes da at blodsirkulasjonen til deler av brystvevet har blitt så nedsatt at det har oppstått noe som kalles fettvevsnekroser. Disse er ufarlige men kan oppleves som ubehagelige.
Stikninger: Det er vanlig med stikninger, brennende følelse og andre smertesensasjoner i brystene etter inngrepet. Vanligvis er det ensidig og skyldes at hudnerver skades eller settes på strekk under operasjonen. Disse plagene kommer ofte etter noen uker eller måneder og forsvinner igjen. Er du i tvil, ta kontakt med klinikken.

Cosmo Clinic