Fettsuging – liposculpture

Fettsuging er et av de vanligste kosmetiske kirurgiske inngrep.

Fettsuging – liposculpture

I USA utføres det mer enn 200.000 fettsuginger årlig og er det vanligste plastikkirurgiske inngrep etter brystforstørrelse.Fettsuging kan ikke ses på som en slankemetode, men er en meget effektiv behandling for å redusere avgrensede og uproporsjonale fettansamlinger. Fettsuging medfører at man fjerner en viss andel av fettceller i det behandlede området. Virkningen er dermed permanent. Dersom man går opp i vekt, vil man også legge på seg i det behandlede området, men i mindre grad enn før behandlingen.

De som egner seg best til denne type operasjon er normalvektige med lokaliserte fettansamlinger og som har fast, elastisk hud. Ved fettsuging benytter man seg av hudens evne til å trekke seg sammen. Dersom du har fast, stram hud vil den vanligvis trekke seg sammen etterpå. Er huden løs i utgangspunktet vil den vanligvis bli løsere etter inngrepet og det kan være nødvendig å fjerne hud. De områdene på kroppen som egner seg best for fettsuging er mage, flanker, ryggputer, ytterside lår, innside lår , innside knær, hake og bryst hos menn.

Før operasjonen

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon mot å utføre dette inngrepet. Gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan medføre at det er risikabelt å bli operert. Dette vil avklares i samråd med anestesilegen.

Operasjonsdagen tar du en dusj og vasker overkropp og armhuler i Hibiscrub. Du må ikke smøre deg med fuktighetskrem eller bruke sminke og neglelakk. Ørepynt, smykker og piercing må fjernes. Du må være fastende minst 6 timer før operasjonen. Det vil si at du ikke kan drikke eller spise i dette tidsrommet. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som klinikken har gitt deg med litt vann, inntil 2 timer før.

Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 14 dager før. Marevan 3 dager før- dette må du ta opp med kirurgen). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen. Unngå også A,D, E- og K-vitamin. Du bør ha sluttet å røyke 1 uke før operasjonen. Ta foreskrevet antibiotika kvelden før inngrepet og om morgenen. Ta gjerne på deg en løstsittende klær, gjerne med glidelås.

Operasjonen

Operasjonsdagen møter du fastende, kirurgen vil markere operasjonsområdet og evt. ta bilde av operasjonsområdet dersom dette ikke er gjort tidligere. Vi går så sammen til operasjonsavdeling der du vil møte operasjonsteamet som består av narkoselege, narkose sykepleier og operasjonssykepleier. De vil overvåke deg under hele operasjonen og sørge for at du har det trygt hele tiden.

Inngrepet foregår vanligvis i lokalbedøvelse og dyp søvn. Fettsuging går ut på å suge ut underhudsfett ved hjelp av små kanyler. Dette kan enten gjøres manuelt med en sprøyte med undertrykk, ved et maskinsug som lager undertrykket eller ved hjelp av ultralyd. Før fettsugingen starter lages det små åpninger i huden og det settes en løsning med lokalbedøvelse og et stoff som gjør at det blør minimalt (Adrenalin). Deretter suges fettet ut. Dette gjøres etter et bestemt mønster, slik at man får en jevn flate. Til slutt lukker vi åpningene, enten med små plasterlapper eller med fine sting.

Etter operasjonen

Du våkner opp i sengen din på oppvåkningsavdelingen. Det er ofte lite smerter og du vil i tilfelle få smertestillende medisiner for å redusere dette. Du vil vanligvis få forlate klinikken etter 1-2 timer sammen med en pårørende som er sammen med deg til neste morgen. Du vil få telefonnummeret til kirurgen som kan nås hele tiden. Det settes på et kompresjonsplagg som du bruker i 3-4 uker. Du kan dusje etter 1 dag.

Bivirkninger

Du kan oppleve assymetri, ujevnheter i huden, nedsatt følelse i huden og pigmentforstyrrelser. Fettsuging av områder hvor huden i utgangspunktet ikke er stram, (mage og hake) vil føre til at huden blir enda løsere. I disse tilfellene vil vi ofte anbefale at det gjøres hudfjerning samtidig. Infeksjoner og blødninger etter fettsuging er svært uvanlig. Det er viktig å ha realistiske forventninger til inngrepet. Du blir aldri helt perfekt!

Cosmo Clinic