Gynecomasti

Bryst hos menn kan være et stort sosialt problem.

Gynecomasti

Gynecomasti operasjon er et kirurgisk inngrep der vi fjerner brystkjertelvev og fettvev.

Enkelte tør ikke å gå på stranden i bar overkropp og heller ikke i T-skjorte om sommeren.

Det er flere årsaker til denne utviklingen, men oftes er det en hormonell årsak. Har man brukt forskjellige former for steroider ser man gjerne brystutvikling. Det vanlige er at man gjennomgår en generell medisinsk undersøkelse med diverse blodprøver. Dersom man ikke finner at det er en sykdom som ligger til grunn for brystutviklingen kan man opereres.

Lurer du på hvor du skal henvende deg for vurdering av gynecomasti, ta kontakt med Cosmo Clinic i Oslo her , eller ring de på 21 05 56 60. De har plastikkirurger som er eksperter på gynecomasti.

Før gynecomasti operasjonen

Vekt og gynecomasti :

Brystene forandrer seg med kroppsvekten. Det anbefales ikke at man gjennomgår denne operasjonen før man har en stabil vekt (6 mnd).

Røyking og gynecomasti :

Du må ikke bruke nikotin (tobakk, snus, e-sigaretter, nikotin tyggegummi) 2 uker før og 2 uker etter inngrepet. Årsaken til dette er at nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden. Nedsatt blodsirkulasjon øker risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr og redusert følsomhet i brystvorten.

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon mot å utføre dette inngrepet.

Bruker du noen faste medisiner, tar du de på vanlig måte. Bruker du blodfortynnende, slutter du med det 14 dager før etter avtale med din lege.

Ta gjerne på deg løstsittende, vide klær, gjerne genser med glidelås.

Det er viktig at du faster i 6 timer før en operasjon. Videre må du vaske deg godt i en desinfiserende såpe som feks. Hibiscrub morgen og kveld før inngrepet.

Gynecomasti operasjonen

Kirurgen vil markere operasjonsområdet og ta bilder av operasjonsområdet. Operasjonen foregår i narkose.

Det settes inn bedøvelsesvæske i brystet og deretter fettsuges det nesten alltid først. Ofte er det et område med kjertelvev sentralt som vil stikke litt ut. For å fjerne dette, legger vi et lite snitt i nedre kant av brystvorten og tar det bort. Til slutt syr vi i huden med sting som løses opp av seg selv. Vi legger ofte dren som fjernes neste dag for å unngå blodansamling I brystet.

Etter gynecomasti operasjonen


Det settes på et kompresjonsplagg som du bruker i 3-4 uker. Ofte legges det inn dren i forbindelse med operasjonen. Dren er tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret. Dette gjøres dersom det øket tendens til blødning fra brystvevet, og hensikten med disse er at det skal fjerne sårvæske og blodrester fra operasjonsområdet. Dagen etter operasjonen fjernes eventuelt drenet. Du kan dusje etter 1 dag etter operasjonen, dersom det er lagt inn dren må du vente til disse er fjernet.

Komplikasjoner ved gynecomasti operasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men kan inntreffe ved alle typer operasjoner og kan derfor ikke utelukkes helt.


Sårinfeksjon og gynecomasti :

er veldig sjeldent og du behandles med antibiotika før inngrepet.


Blødning og gynecomasti :

forekommer hos ca 1/100 som kan kreve reoperasjon. Drensbehandling reduserer risikoen for reoperasjon.


Ujevnheter etter gynecomasti :

i brystet etter en operasjon kan forekomme, og vil vanligvis være vanskelig å rette på.
Sideforskjeller kan forekomme etter operasjonen. Vanligvis skyldes dette sideforksjeller som er tilstede før operasjonen.


Følelsen etter gynecomasti

i brystvortene kan være noe redusert etter operasjonen. I sjeldne tilfeller kan følelsen bli helt borte, men de aller fleste får følelsen tilbake. Dette kan ta opptil 12 mnd.

Cosmo Clinic