Hudsvulster

Hudsvulster

Det er svært mange hudsvulster og denne siden vil kun gi informasjon om noen få. Det er svært viktig at du tar kontakt med lege for undersøkelse og behandling dersom du har fått en hvilken som helst forandringhuden du ikke har hatt der før.


GodartedePigmentnevusDette er det som på godt norsk heter føflekker. Noen har svært mange av de i varierende størrelse og form. De er ufarlige, men dersom de forandrer seg i størrelse, form eller klør må du oppsøke lege! En hudlege vil ofte kunne fortelle om de bør fjernes eller ikke ved å se på de i et såkalt dermatoskop.Aktinisk keratoseDette er en svært vanlig hudforandring. Den skyldes ofte langvarig soleksponering. Det er gjerne små tørre flassende områder med litt rødme. Ca 10 % kan utvikle seg videre til spinocellulært carcinom (plateepitelcarcinom). Behandlingen er enten å fjerne de kirurgisk, men det etterlater arr.Mange bruker derfor å fryse de. En ny behandling utviklet av norske forskere : fotodynamisk behandling (PDT) har vist seg å gi svært gode resultater både når det gelder suksess raten ved svulst fjerningen og når det gjelder det kosmetiske resultatet.
OndartedeBasalcellecarcinomDenne hudsvulsten er hyppigst lokalisert i ansiktet. Den regnes ofte som godartet fordi den ikke kan spre seg til andre deler av kroppen. Den vokser sakte og ødelegger vevet gradvis rundt seg.Den deles in i flere undergrupper:Nodulære : Disse er ofte knuteformet med en liten "perlemors" kant rundt seg og en voll sentralt med en liten blodåre.Superficielle: Disse er flate og er lett flassendeMorfea: Disse har små utløpere under huden som gjør at svulsten strekker seg lengre ut enn hudforandringen. De kan derfor være vanskeligere å behandlePlateepitelcarcinomDisse svulstene er hissigere og kan spre seg til andre organer. De har ofte en skjellende overflåte og danner etter hvert åpne sår.Malignt melanomDette er det som kalles føflekksvulst. De er vanligvis aggressive og er oftest mørke med lysere partier.
De deles inn i nodulære, superficielle og infiltrerende typer. De superficielle eller overfladiske er de som er minst farlige.
Les mer om hudkreft på Kreftforeningens sider.

Cosmo Clinic