Øyelokksplastikk Øyelokkoperasjon

Øyelokksplastikk Øyelokkoperasjon

Øyelokksplastikk (Øyelokkoperasjon) er et inngrep hvor overflødig hud, muskel og fett fjernes rundt øynene.

Overskudd av hud over øyelokket kan hemme synsfeltet men også gjøre at man ser trett og upplagt ut. En øyelokkoperasjon er et av de vanligste plastikkirurgiske inngrep.

Ønsker du time til øyelokkoperasjon, ta kontakt med Cosmo Clinic i Oslo eller ring +47 2105 5660. De har plastikkirurger som er eksperter på øyelokkoperasjon.

Øvre øyelokksplastikk - øyelokkoperasjon

Ved økende alder får mange økt hudoverskudd på øvre øyelokk. Dette skyldes dels mindre elastisitet i huden, men også at pannen og øyebrynene siger ned, slik at avstanden fra øyebrynene til øynene blir mindre. Sammen fører dette til at man får forsterket foldingen av huden over øyelokkene.

Den enkleste metoden for å korrigere dette er å fjerne overskuddshuden svarende til øyelokkene. I mange tilfeller vil det være mer korrekt å både heve pannen og samtidig gjøre øyelokksplastikk. Dersom man hever pannen med kikkehulls teknikk, vil man imidlertid ikke kunne se arrene som ligger godt gjemt i hårfestet.

Før en øyelokkoperasjon

Det er viktig at du før operasjonen kommer usminket. Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 10 dager før. Marevan 3 dager før). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager får da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen.

Øyelokkoperasjon inngrepet

Det tegnes på øyelokkhuden og på den måten markeres hudområdet som skal fjernes. Deretter settes det lokalbedøvelse. Huden skjæres vekk og man fjerner en muskelstripe. Deretter fjernes det deler av fettputene. Såret lukkes med tråd som fjernes etter 7-9 dager. Over tråden legges det vanligvis små plasterlaper som sitter på like lenge. Til slutt legges det på en kjølebrille. Operasjonen kan også utføres med CO2 laser. Fordelen med CO2 laser er at det blir tilnærmet ingen blødning i forbindelse med inngrepet. Ulempen er at det tar lengre tid før såret gror, og arrene blir ofte litt rødere og bredere.


Etter en øyelokkoperasjon

Blåmerker og øyelokkoperasjon :

De aller fleste får blodutredelse rundt øyet som i løpet av noen dager siger ned på kinnet.
Dette er ikke farlig, men oppleves som sjenerende. Dette kan dekes med sminke.

Vanskelig å lukke øynene etter øyelokkoperasjon :

Mange opplever det litt vanskelig å lukke øynene til stingene fjernes og pasienten er ofte redd for at de kan få dette problemet på sikt. Dette er vanligvis ingenting å bekymre seg for og det er meget sjeldent at det blir noe problem. Årsaken til dette er hevelse i huden og stingene som løfter øyelokket. Når stingene fjernes er dette vanligvis ikke noe problem.

Infeksjon eter øyelokkoperasjon :

Noen kan få en øyebetennelse de første dagene etter operasjonen hvor det kommer gult puss i øynene.
Dette kan behandles med kloramfenikol øyedråper og det betyr vanligvis ingenting for sluttresultatet.

Hevelse etter øyelokkoperasjon :

Hevelsen over øynene er mest uttalt etter 2-3 dager og avtar gradvis. Etter 2 uker er det vanligvis kun litt hevelse igjen. Du kan ikke regne med å se det endelige resultatet før etter 3 måneder. All hevelse er da vanligvis gått tilbake.

Arr etter øyelokkoperasjon :

Enkelte ganger opplever man at såret sprekker opp i ytterkant. Det er vanligvis ikke noe problem å sette et ekstra sting dersom dette skulle skje.
For å forebygge dette er det svært viktig at man ikke gnir seg rundt øyeregionen de første 2 ukene etter operasjonen

Nedre øyelokkoperasjon

En nedre øyelokkoperasjon er en mer komplisert operasjon enn en øvre fordi huden vil forsøke å trekke det nedre øyelokket ytterligere ned. Man er derfor opptatt av å ikke fjerne for mye hud ved dette inngrepet.

I tillegg har man varierende grad av fettposer under øyelokkene. Dette fettet kan fjernes eller omplasseres. Hos eldre vil også det nedre øyelokket være slappere enn hos yngre og må strammes i samme seanse.

Før nedre øyelokk operasjonen

Det er viktig at du før operasjonen kommer usminket. Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 10 dager før. Marevan 3 dager før). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen.

Komplikasjoner til nedre øyelokkoperasjon

Blåmerker : forsvinner vanligvis etter 2 uker

Trekk på øyelokket: Dersom øyelokket er litt slapt og det fjernes for mye hud, kan man få trekk på øyelokket. Dette kalles på fagspråket for ectropion. Vi ser ikke trekk på øyelokket ved laserbehandling. Hvis det oppstår, er det alltid forbigående.

Scleral show : Dette er oftest en tilstand etter ectropion som har gått tilbake. Det innebærer at man ser mer av det hvite i øyet under iris.

Stivhet og fasthet : Etter at man har skåret fra utsiden, kan det virke stivt og hardt under øynene i noen uker før det mykner. Dette ser vi ikke ved laser på øyelokket.

Rød hud : Hvis vi gjør laserbehandling av huden, vil det være relativt intens rødhet på huden de første to ukene. Da kan du sminke over huden og rødfargen vil gradvis blekne og forsvinne.


Dersom man får blødning ved en nedre øyelokksoperasjon kan det medføre skade av huden og at øyet etter hvert trekkes ned. Det samme kan skje dersom øyelokket er veldig slapt. Denne komplikasjonen kalles på fagspråket ectropion. Får man dette kan man gå inn å stramme det nedre øyelokket i èn eller to omganger. Dette er en mindre operasjon .

Cosmo Clinic